Raspberry Pi 4 officieel: meer RAM-geheugen en 4K-ondersteuning

Facebook
Twitter
LinkedIn

De Raspberry Pi Foundation heeft de vierde iteratie van de Raspberry Pi op de markt gebracht. Met de Raspberry Pi 4 krijg je meer RAM-geheugen en brengt het bedrijf betere ondersteuning voor 4K.

Als je een home-theater opstelling in huis hebt, dan ben je de Raspberry Pi waarschijnlijk al eens tegengekomen. Het is de ‘perfecte’ minicomputer om je smart home mee aan te sturen, maar je kan er in de praktijk uiteraard ook een televisie op aansluiten en er een dienst zoals Plex op draaien. Dat was tot op heden echter nog vrij beperkt, want het is nu eenmaal geen razendsnelle computer. Als je al op zoek was naar een snellere Raspberry Pi, dan hoef je niet verder te zoeken: de Pi Foundation, het bedrijf achter de Raspberry Pi, heeft vandaag zijn 4e-generatie Pi op de markt gebracht – de Pi 4. De focus ligt onder andere op de ondersteuning van 4K-beelden, maar ook op het toevoegen van meer RAM.

Raspberry Pi 4

Dat was namelijk een van de problemen bij het uitgaande model, de Raspberry Pi 3b+. Er was slechts één optie, dat was 1GB LPDDR2-RAM. Met het nieuwe model kan je wederom kiezen voor 1GB RAM, zo hoef je niks extra’s te behalen als je toch niet meer dan 1GB nodig hebt. Naast de optie voor 1GB, kan je ook kiezen voor 2- en 4GB RAM-geheugen. Naast de upgrade van het RAM-geheugen is de SoC, 100MHz hoger geklokt op 1,5GHz. De GPU heeft eenzelfde 100MHz-upgrade ontvangen, en draait nu op maximaal 500MHz. Het ontwikkelaarsbordje is overigens nog altijd uitgerust met de SoC van Broadcom en de grafische kernen van VideoCore, zoals bij de bestaande Pi 3b+ al het geval was.

Naast extra RAM-geheugen en een iets snellere SoC, zijn er ook upgrades uitgevoerd wat betreft de connectiviteit van de Raspberry Pi. Waar je het voorheen moest stellen met één micro-HDMI-poort, zijn er nu twee van zulke poorten aanwezig. Daarmee kan je in principe twee 4K-monitoren op aansluiten met een refreshrate van 30Hz. Met één 4K-monitor behaal je 60Hz, tegelijkertijd kan je dan nog één Full-HD-monitor aansluiten. Naast schermaansluitingen vinden we tegenwoordig ook twee USB 3.0-aansluitingen terug, naast nog twee USB 2.0-aansluitingen en één USB-C-poort. Verder heeft Bluetooth een upgrade ontvangen naar versie 5.0 en is er dual-band WiFi AC aanwezig.

Prijzen en beschikbaarheid

Je zal de USB-C-aansluiting overigens niet gebruiken voor datatoevoer. In plaat daarvan heeft de poort microUSB verslagen voor de stroomtoevoer op de Raspberry Pi 4. Als laatste is het microSD-kaartslot voorzien van een upgrade, zo kan het tegenwoordig doorvoersnelheden behalen van tot 50Mb/s, in plaats van de 25MB/s van het oude SD-kaartslot. Het is goed om te zien dat er, ondanks dat de prijs niet is verhoogd er genoeg upgrades verschijnen. De prijzen liggen immers niet hoger dan voor de bestaande Raspberry Pi 3b+. Het begint bij 39,95 voor het model met 1GB RAM, maar voor 59,95 heb je al het model met 4GB RAM, de Pi 4 zou vanaf dinsdagochtend beschikbaar zijn.

Bron: https://www.techpulse.be/nieuws/236997/raspberry-pi-4-officieel-ram-4k-prijzen-beschikbaarheid/

Meer nieuws

CryptoLocker en andere ransomware

CryptoLocker haalde vijf jaar geleden de kranten, maar er wordt nu nog amper over gesproken. En toch blijft de dreiging actueel. Recent